נזקי גוף

תחומי ההתמחות > נזקי גוף

 תאונות דרכים

 

חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה- 1975 (להלן:"החוק"), נועד להסדיר את הפיצויים המגיעים לנפגעים אשר נפגעו בתאונת דרכים כמשמעותה בחוק.
על פי החוק חל עקרון האחריות המוחלטת. נפגעי תאונות הדרכים זכאים לפיצויים ללא קשר לשאלת זהות האשם בתאונה, וזאת בכפוף לסייגי החוק.
נוסע, נהג או הולך רגל שנפגעו בתאונת דרכים, זכאים לפיצויים עבור נזקי גופם ונפשם על פי החוק.


כלי הרכב אשר פגיעתם מזכה בפיצוי הינם: מכוניות פרטיות, מסחריות, מיניבוסים, אוטובוסים, מוניות, משאיות, אופנועים, קטנועים וכיוצ"ב. כלי רכב הנעים בכח מכני על פני הקרקע וייעודם העיקרי לשמש תחבורה יבשתית. גם רכבות, טרקטורים, מכונות ניידות הכשירות לנוע בכח מכני בכביש, נגררים ונתמכים. תאונות הנגרמות על ידי כלים יעודיים כגון מלגזות, מנופים ורמפות, אם הכלי הייעודי ניצל את הכח המכני של הרכב השימוש בו מזכה בפיצויים.


מסגרת סוגי השימוש ברכב המזכים בפיצויים הינה רחבה וכוללת נסיעה ברכב, כניסה לתוכו או ירידה ממנו, החנייתו, דחיפתו או גרירתו, טיפול-דרך או תיקון-דרך ברכב, שנעשה בידי המשתמש בו או בידי אדם אחר שלא במסגרת עבודתו, לרבות הידרדרות או התהפכות של הרכב או התנתקות או נפילה של חלק מהרכב או מטענו תוך כדי נסיעה וכן הינתקות או נפילה כאמור מרכב עומד או חונה, שלא תוך כדי טיפולו של אדם ברכב במסגרת עבודתו ולמעט טעינתו של מטען או פריקתו, כשהרכב עומד, התפוצצות או התלקחות של הרכב בשל רכיב החיוני לנסיעה ופגיעה ברכב חונה בתנאי שהרכב חנה במקום שאסור לחנות בו. 
החוק מטיל חובה לרכוש פוליסת ביטוח חובה המכסה את האחריות המוחלטת על פי החוק על מנת שלנפגעי הגוף יהיה ממי להפרע ולקבל את הפיצויים במקרה של תאונת דרכים.
נוסע תובע את חברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב בו הוא נסע בביטוח חובה במועד התאונה.
הולך הרגל תובע את חברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב הפוגע בביטוח חובה במועד התאונה.
נהג הרכב תובע את חברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב בו הוא נהג בביטוח חובה במועד התאונה.
בנסיבות בהן הביטוח אינו מכסה את השימוש שנעשה ברכב במועד התאונה כגון בתאונת "פגע וברח" בה זהות כלי הרכב הפוגע אינה ידועה, כאשר הולך רגל נפגע בעקבות תאונת דרכים ולרכב הפוגע אין ביטוח חובה בתוקף, כאשר נוסע ברכב נפגע בעקבות תאונת דרכים והוא לא ידע ולא היה אמור לדעת שלרכב שבו הוא נסע לא היה ביטוח חובה בתוקף, כאשר נהג נפגע בעקבות תאונת דרכים והוא לא ידע ולא היה אמור לדעת שלרכב לא היה ביטוח חובה בתוקף (בדרך כלל מדובר בעובד שנהג ברכב המעביד) או במקרה בו נהג הרכב נהג ללא רישיון בר תוקף רכב, במקרים אלה תובעים את קרנית- הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, תאגיד אשר הוקם על פי החוק, במטרה לפצות נפגעים אשר אינם יכולים לתבוע חברת ביטוח.
על פי החוק קיים עיקרון ייחוד העילה לפיו נפגע תאונת דרכים אשר יש לו עילת תביעה מכח חוק הפלת"ד לא יכול לתבוע גורם אחר, גם אם לכאורה ללא חוק הפלת"ד היתה קיימת לו עילת תביעה כלפי אותו הגורם. יחד עם זאת עיקרון זה לא שולל זכויותיו של נפגע תאונת דרכים מול ביטוח לאומי באם התאונה הינה גם תאונת עבודה כמו כן את זכויותיו לפיצויים מכח ביטוחים פרטיים כגון: ביטוח חיים, ביטוח בריאות וביטוח סיעודי.

 

חישוב הפיצויים נקבע על פי ראשי נזק והעיקריים בהם הם: כאב וסבל, אובדן כושר השתכרות והפסדי שכר, הוצאות רפואיות והוצאות נסיעה, הוצאות עבור עזרת הזולת וסיעוד, הוצאות ניידות, הוצאות להתאמת דיור, הוצאות משפט ותשלומי ביניים עד לסוף המשפט הקרויים תשלומים תכופים אשר על פי חוק לבית המשפט הסמכות לפסוק לנפגע באופן מיידי תשלומים אלה לכיסוי הוצאות מחייתו וזאת כאשר מצבו הרפואי אינו מאפשר לו את מימונם.

 

התיישנות תביעה בגין תאונת דרכים הינה תוך 7 שנים ממועד התאונה. אדם אשר נפגע בתאונת דרכים בהיותו מתחת לגיל 18 שנים, יכול להגיש את תביעתו לבית המשפט לא יאוחר מתום 7 שנים מיום הגיעו לגיל 18, דהיינו עד הגיעו לגיל 25 שנים.

מרוץ התיישנות של תביעה נפסק רק עם הגשת תביעה לבית המשפט! פניה לחברת הביטוח אינה עוצרת את תקופת ההתיישנות.

על פי החוק וכללי לשכת עורכי הדין (תעריף מקסימלי לשכר טרחה בטיפול בתביעות לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ז-1977), שכר טרחת עורך הדין נקבע על פי התוצאות והוא משולם בסוף ההליך על פי סכום הפיצויים הכולל שישולם לנפגע בפועל , כדלקמן: כאשר התיק נסגר בפשרה ללא הגשת תביעה לבית המשפט- שכר הטרחה לא יעלה על 8% מהסכום שהוסכם לשלם לנפגע כאשר התיק נסגר בפשרה לאחר שהוגשה תביעה לבית המשפט- שכר הטרחה לא יעלה על 11% מהסכום שהוסכם לשלם לנפגע כאשר הוגשה תביעה וניתן פסק דין- שכר הטרחה לא יעלה על 13% מהסכום שנפסק לתובע 
לשכר הטרחה יתווסף מע"מ כחוק כמו כן זכאי עורך הדין לתשלום עבור ההוצאות בגין הטיפול בתביעה. אפשרות נוספת לחישוב שכר הטרחה הינה הסכם שכר טרחה מוסכם ונקוב מראש אשר אינו קשור או מותנה בתוצאות, שאז אינו כלול במסגרת המגבלות שבכללים הנ"ל. 
תאונות דרכים הינן חלק מהמציאות היומיומית, ומתרחשות בישראל מידי יום עם נפגעים מדרגות שונות. אם חלילה נפגעתם בתאונת דרכים עליכם לדעת כי על פי חוק אתם זכאים לפיצוי כספי מחברת הביטוח ולעיתים גם מגורמים נוספים. 


מה עושים לאחר תאונת דרכים?


* רישום פרטי הרכבים המעורבים בתאונת הדרכים- רישום על ידי הנפגע במידה ומצבו הרפואי מאפשר או על ידי מי מטעמו- רישום הפרטים האישיים של הנהג- שם מלא, ת.ז על פי תעודה מזהה, כתובת וטלפון. מומלץ לוודא שמספר הטלפון אשר נמסר לכם אכן נכון וזאת בבדיקה פשוטה בחיוג מיידי למספר אשר נמסר עד למענה, פרטי פוליסת ביטוח חובה לרבות שם חברת ביטוח, מס' רכב ומס' פוליסה כמו כן פרטי עדים לתאונה. 
במידה ומעורב יותר מרכב 1 יש לרשום את הפרטים אשר צויינו לעיל של כל הרכבים אשר היו מעורבים בתאונה 
* קבלת טיפול רפואי- פינוי באמצעות אמבולנס וקבלת טיפול ראשוני, אשר ממומן על ידי חברת הביטוח המבטחת את הרכב. לעיתים יש פגיעות אשר לא מייחסים אליהן חשיבות בסמוך לתאונה ובהמשך מרגישים כאב ומתגלות הפגיעות, לפיכך חשוב מאוד בסמוך לאחר התאונה לגשת לחדר המיון, להיבדק ולקבל טיפול רפואי ובאם לא בוצעה פניה לחדר המיון בהזדמנות הראשונה יש לפנות לקופת החולים, כל האמור תוך הקפדה על תיאור מפורט של הכאבים והמגבלות מהם סובל הנפגע בפני הרופאים המטפלים, נסיבות התאונה, ובקשה לקבלת הפניות מתאימות לרופאים מקצועיים ומומחים
* איסוף מסמכים ותיעוד הוצאות אחרות- יש להקפיד על שמירת המסמכים הרפואיים המפרטים את התלונות, המגבלות, הבדיקות, האבחנות הרפואיות, התרופות והטיפולים אשר קיבל הנפגע במהלך טיפולו לרבות סיכומי מחלה, סיכומי אשפוז, אישורי מחלה, בדיקות הדמיה (צילומי רנטגן, CT, US, MRI, EMG וכיוצ"ב), תיק פיזיותרפיה, כמו כן איסוף קבלות ועריכת רישום ההוצאות אשר נגרמו לנפגע עקב התאונה, כגון: תשלום עבור תרופות, עזרים רפואיים, חוות דעת, נסיעות וטיפולים רפואיים. באם שכרתם עזרת צד ג' בשל התאונה, מומלץ מאוד להחתים את הגורם ששכרתם לעזרה על מסמך המפרט שעות העבודה והשכר אשר שילמתם בצידן
* צילום נזקים- במידה ונותרו בגוף הנפגע צלקות או המטומות, רצוי לצלמן
* פניה לתחנת המשטרה- בסמוך ככל האפשר לאחר התאונה יש להגיע לתחנת משטרה של משטרת התנועה, כפי בחירתכם, למלא טופס הודעה על תאונה ולמסור אישור רפואי, תעודת ביטוח חובה, רישיון רכב ורישיון נהיגה תקפים למועד התאונה, בהמשך יתקבל אישור המשטרה, אישור מפורט בנוגע לתאונה, המאפשר מתן טיפול רפואי ללא תשלום. יש להקפיד ולבדוק את נכונות הפרטים אשר מופיעים באישור המשטרה

 

 

תאונת דרכים הולך רגל

החוק אינו מתנה כי הפגיעה בהולך הרגל תהיה במגע פיזי עימו ובפסיקה הוכרו על ידי בתי המשפט מספר מקרים בהם נפסקו פיצויים לנפגעים מחברת הביטוח אשר ביטחה הרכב בביטוח חובה במועד התאונה, דוגמת רכב אשר התקרב אל אדם אשר נבהל קפץ לבור ונפגע, סוס אשר נבהל מטרקטורון ופגע בהולך הרגל אשר היה לצידו, משאית אשר פגעה בכבל חשמלי, הכבל פגע בצינור מים שהתבקע והנפגע נמלט מהמים החליק ונפגע ועוד.תאונות דרכים בהם נפגעים הולכי רגל הינן טראומה עבור כל המעורבים בתאונה הן עבור הולך הרגל הנפגע ובני משפחתו והן עבור נהג הפוגע.במרבית תאונות הדרכים נפגעים הולכי רגל בפגיעות פיזיות ו/או נפשיות קשות. מרבית הנפגעים מפונים באמצעות אמבולנס לבית החולים ומאושפזים עד אשר מצבם הרפואי מתייצב. במקרים נדירים הפגיעה הינה קלה אולם גם במקרים אלה מומלץ לכל אדם אשר נפגע כהולך רגל בתאונת דרכים להבדק בהקדם הרפואי במוסד רפואי מוכר כמו כן יש לפנות לעו"ד המתמחה  על מנת שיגיש תביעה לפיצויים נגד חברת הביטוח אשר ביטחה בפוליסת ביטוח חובה את הרכב שפגע בהולך הרגל. כשמדובר בתאונת דרכים כאמור אין חשיבות לשאלה מי היה האשם בתאונה, אף אם הולך הרגל חצה את הכביש שלא במעבר חציה ואף חצה בפזיזות, וכתוצאה מכך נדרס הוא על ידי רכב, עדיין יהיה הוא זכאי לפיצויים מחברת הביטוח בהתאם לגובה הנזק אשר נגרם לו. לעתים יש צורך להגיש תביעה גם נגד ביטוח לאומי באם התאונה הינה גם תאונת עבודה ו/או נגד חברות הביטוח מכח פוליסות ביטוח חיים ו/או ביטוח בריאות ו/או ביטוח סיעודי.לעתים חלק מתאונות הדרכים בהם מעורבים הולכי רגל הינן תאונות פגע וברח בהן הרכב הפוגע נוטש את הולך הרגל הנפגע ובורח ממקום התאונה מבלי להגיש עזרה לנפגע ומבלי להשאיר פרטים. כאשר מדובר בתאונת דרכים מסוג זה ולא ניתן לאתר את הרכב או שאיתרו את הרכב אולם מסיבות שונות אשר פורטו לעיל לא זכאי הנפגע לפיצויים מחברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב בביטוח חובה במועד התאונה, זכאי הולך הרגל הנפגע לקבלת פיצויים מקרנית. 

 

תאונת דרכים אופניים

רוכבי אופניים אשר עושים שימוש באופניים גם ככלי תחבורה זול ונוח וגם לספורט מעורבים בתאונות רבות המותירות לעתים פגיעות קשות ביותר. רוכב אופניים אשר נפגע בתאונת דרכים על פי החוק יגיש תביעה נגד חברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב בביטוח חובה במועד התאונה. אין חשיבות לשאלה מי אשם בתאונה גם אם רוכב האופניים נסע בניגוד לחוק והוא הגורם הבלעדי לתאונה עדיין זכאי הוא לקבל פיצוי בגין נזקיו מחברת הביטוח. אין חובה כי תהיה התנגשות בין כלי הרכב לרוכב האופניים ורוכב האופניים יהיה זכאי לקבל פיצוי מחברת הביטוח אשר ביטחה את כלי הרכב בביטוח חובה במועד התאונה גם במצב בו כלי הרכב הפחיד את רוכב האופניים וכתוצאה מכך איבד רוכב האופניים את השליטה על האופניים ונפגע.  לעתים יש צורך להגיש תביעה גם נגד ביטוח לאומי באם התאונה הינה גם תאונת עבודה ו/או נגד קרנית בתאונות פגע וברח, בתאונות עקב מפגעים שהיו בדרך / בכביש או עקב פגם בייצור האופניים את חברת הביטוח אשר ביטחה בביטוח חבות צד ג' את האחראי למפגע או לפגם בייצור, באם רוכב האופניים הנפגע הינו תלמיד את ביטוח תאונות תלמידים ו/או חברות הביטוח מכח פוליסות ביטוח חיים ו/או ביטוח בריאות ו/או ביטוח סיעודי.

 

תאונת דרכים אופנוע / קטנוע

רוב תאונות הדרכים הקטלניות הן תאונות אופנוע או קטנוע המותירות את הנפגעים עם פגיעות גוף קשות ביותר.מלבד התנגשות האופנוע / קטנוע בכלי רכב אחר עשויות להיות סיבות רבות לתאונות אופנוע / קטנוע וביניהן: התנגשות עם כלי רכב, תאונות החלקה בשל כביש רטוב, שמן או מעבר חצייה חלק, כביש משובש עם מפגעים, נסיעה במהירות מופרזת, פגמים טכניים באופנוע / קטנוע, התנגשות בהולך רגל, תיקוני דרך, כוויה מאגזוז של האופנוע / קטנוע, עליה / ירידה מהאופנוע או בעת העמסת משא על האופנוע.בהתאם לחוק כאשר אדם נפגע בתאונה אשר הוכרה כתאונת דרכים, זכאי הוא לקבל פיצוי בגין נזקי הגוף שנגרמו לו מחברת הביטוח אשר ביטחה את האופנוע / קטנוע בביטוח חובה במועד התאונה. כאשר אדם אינו מבטח את עצמו בביטוח חובה, הרי שהוא עשוי שלא לקבל פיצוי בגין נזקיו, גם אם הנזק הוא חמור מאוד ולכן חשוב מאוד שכל רוכב אופנוע ידאג לבטח עצמו בביטוח חובה, על אף העלויות הגבוהות של ביטוח זה. רוכב אופנוע / קטנוע אשר נפגע בתאונת דרכים ולא היה מבוטח בביטוח חובה במועד התאונה יוכל לתבוע את חברת הביטוח של הנהג הפוגע וזאת רק אם יצליח להוכיח כי הנהג הפוגע אכן פגע בו וזוהי אשמתו בלבד.                        לעתים יש צורך להגיש תביעה גם נגד ביטוח לאומי באם התאונה הינה גם תאונת עבודה ו/או נגד חברות הביטוח מכח פוליסות ביטוח חיים ו/או ביטוח בריאות ו/או ביטוח סיעודי.

 

תאונת דרכים אוטובוס

מידי יום עושים אנשים רבים שימוש בתחבורה ציבורית לרבות באוטובוסים.מלבד התנגשות האוטובוס עם כלי רכב אחר עשויות להיות סיבות רבות לתאונות אוטובוס וביניהן: התהפכות האוטובוס מכל סיבה שהיא, מעידה במדרגות האוטובוס בזמן העלייה / ירידה מהאוטובוס, נפילה באוטובוס או מהאוטובוס לפני שהנוסע ירד מהאוטובוס, סגירת דלת האוטובוס על איבר מגופו של הנוסע שלא הספיק לעלות / לרדת מהאוטובוס, נפילה בתוך האוטובוס כאשר האוטובוס התחיל בנסיעה והנוסע טרם הספיק להתיישב, נוסע אשר עומד באוטובוס ובמהלך הנסיעה נופל ונפגע, נוסע שנפגע בשל בלימת חירום של נהג האוטובוס.בהתאם לחוק כאשר אדם נפגע בתאונה באוטובוס אשר הוכרה כתאונת דרכים, זכאי הוא לקבל פיצוי בגין נזקי הגוף שנגרמו לו מחברת הביטוח אשר ביטחה את האוטובוס בו הוא נסע בביטוח חובה במועד התאונה. לעתים יש צורך להגיש תביעה גם נגד ביטוח לאומי באם התאונה הינה גם תאונת עבודה ו/או נגד חברות הביטוח מכח פוליסות ביטוח חיים ו/או ביטוח בריאות ו/או ביטוח סיעודי. בנוסף לפעולות אותן יש לבצע לאחר תאונת דרכים יש לקבל את כל הפרטים של האוטובוס לרבות מס' הרישוי של האוטובוס, מס' קו האוטובוס, פרטי הנהג ופרטי חברת הביטוח אשר ביטחה את האוטובוס בביטוח חובה במועד התאונה, המיקום המדוייק ושעת התאונה, לשמור את כרטיס הנסיעה ולדווח להנהלת חברת האוטובוסים על התאונה.

 

תאונת דרכים רכבת

אנשים רבים עושים שימוש ברכבת מידי יום ועל אף היותה אמצעי תחבורה בטיחותי מאוד, מטבע הדברים נוסעים ברכבת נפצעים במהלך נסיעה בה.רכבת הינה כלי רכב מנועי על פי סעיף 1 לחוק ולפיכך אדם אשר נפגע בתאונת רכבת זכאי לפיצוי מחברת הביטוח אשר ביטחה את הרכבת בפוליסת ביטוח חובה במועד התאונה. מלבד התנגשות הרכבת עם כלי רכב אחר או התהפכות של הרכבת מכל סיבה שהיא עשויות להיות סיבות רבות לתאונות אוטובוס וביניהן: מעידה במדרגות הרכבת בזמן העלייה / ירידה ממנה, נפילה מהרכבת או ברכבת לפני שהנוסע ירד מהרכבת, סגירת דלת הרכבת על איבר מגופו של הנוסע שלא הספיק לעלות / לרדת מהרכבת, נפילה בתוך הרכבת כאשר הרכבת התחילה בנסיעה והנוסע טרם הספיק להתיישב, נוסע אשר עומד ברכבת ובמהלך הנסיעה נופל ונפגע, נוסע שנפגע בשל בלימת חירום של נהג הרכבת.בנוסף לפעולות אותן יש לבצע לאחר תאונת דרכים יש לקבל את כל הפרטים של הרכבת לרבות מספרה, פרטי הנהג ופרטי חברת הביטוח אשר ביטחה את הרכבת בביטוח חובה במועד התאונה, המיקום המדוייק והשעה בה אירעה התאונה, רישום פרטי הנמצאים ברכבת (סדרן ונהג הקטר), לשמור את כרטיס הנסיעה ולדווח להנהלת הרכבת על התאונה.

בהתאם לחוק כאשר אדם נפגע בתאונה אשר הוכרה כתאונת דרכים, זכאי הוא לקבל פיצוי בגין נזקי הגוף שנגרמו לו מחברת הביטוח אשר ביטחה את הרכבת בה הוא נסע בביטוח חובה במועד התאונה. לעתים יש צורך להגיש תביעה גם נגד ביטוח לאומי באם התאונה הינה גם תאונת עבודה ו/או נגד חברות הביטוח מכח פוליסות ביטוח חיים ו/או ביטוח בריאות ו/או ביטוח סיעודי.

 

תאונת דרכים משאית

בחוק קיימת הגדרה מפורטת מהי תאונת דרכים ומהו השימוש בכלי רכב מנועי. בתאונות בהן מעורבות משאיות קיימת מחלוקת רבה באשר לשאלה האם מדובר בתאונת דרכים אם לאו. משאית הינה כלי רכב מנועי וכמובן כאשר מעורבת משאית בתאונת דרכים עם נפגעים אזי מדובר בתאונת דרכים על פי החוק דוגמת נהג משאית אשר לאחר נסיעה במשאית יורד במדרגות המשאית מועד ונופל או עולה במדרגות המשאית כדי לנסוע מועד ונופל. יחד עם זאת חשוב לדעת כי במסגרת התיקונים לחוק הוחרג נושא טעינה ופריקה ואדם אשר נפגע בתאונה שאירעה במהלך טעינה או פריקה של סחורה או מטען למשאית, לא תוגדר התאונה בה הוא נפגע כתאונת דרכים ולא יהיה זכאי הוא לקבלת פיצוי מחברת הביטוח אשר ביטחה את המשאית בביטוח חובה במועד התאונה. לרוב השימוש במשאיות הינו במסגרת העבודה ולפיכך תוגדר התאונה כתאונת עבודה ועל הנפגע יהיה להגיש תביעה נגד ביטוח לאומי בנוסף בהתאם לנסיבות התאונה לתביעתו נגד חברת הביטוח אשר ביטחה את המשאית בביטוח חובה או בביטוח חבות צד ג' במועד התאונה ו/או נגד חברות הביטוח מכח פוליסות ביטוח חיים ו/או ביטוח בריאות ו/או ביטוח סיעודי.

 

תאונת דרכים מלגזה

מלגזה הינה כלי רכב מנועי המשמש בדרך כלל מקומות עבודה גדולים לשינוע והרמת משקלים כבדים. על פי החוק על מנת לנהוג במלגזה יש צורך ברישיון נהיגה מיוחד. המלגזה הינה כלי רכב מנועי על פי סעיף 1 לחוק ולפיכך תאונות בהן מעורבות מלגזות הינן תאונות דרכים ואדם אשר נפגע בתאונות אלה זכאי לפיצוי מחברת הביטוח אשר ביטחה את המלגזה בביטוח חובה במועד התאונה. היות וכאמור לרוב השימוש במלגזות הינו במסגרת העבודה תוגדר התאונה גם כתאונת עבודה והנפגע זכאי להגיש תביעה גם כנגד ביטוח לאומי ו/או נגד חברות הביטוח מכח פוליסות ביטוח חיים ו/או ביטוח חיים ו/או ביטוח סיעודי.   

 

תאונת דרכים טרקטורון

טרקטורון הינו כלי רכב מנועי אשר ייחודי ביכולתו לנוע כמעט בכל תנאי דרך לרבות כבישים ושטחים קשים. טרקטורון הינו כלי רכב מנועי על פי סעיף 1 לחוק ועל מנת לנהוג בו יש צורך ברישיון נהיגה רגיל או לחילופין רישיון נהיגה ייעודי על טרקטור, הנחשב לרישיון נהיגה נמוך בדרגתו. תאונות בהן מעורבים טרקטורונים הינן תאונות דרכים כהגדרתן על פי החוק ואדם אשר נפגע בתאונות אלה זכאי לפיצוי מחברת הביטוח אשר ביטחה את הטרקטורון בביטוח חובה במועד התאונה.    לעתים יש צורך להגיש תביעה גם נגד ביטוח לאומי באם התאונה הינה גם תאונת עבודה ו/או נגד חברות הביטוח מכח פוליסות ביטוח חיים ו/או ביטוח בריאות ו/או ביטוח סיעודי.

 

תאונת פגע וברח

תאונת דרכים בה 1 מהנהגים המעורבים בתאונה נמלט ממקום התאונה מיד לאחר הפגיעה, מבלי להגיש עזרה לנפגעים ומבלי להשאיר את פרטיו מוגדרת כתאונת דרכים "פגע וברח". במצב זה עובר הנהג הבורח עבירה פלילית חמורה ביותר המוגדרת בלשון החוק "עבירת הפרקה לאחר פגיעה". בתאונות ה"פגע וברח" מעורבים הולכי רגל ו/או רוכבי אופניים ו/או משתמשים בכלי רכב כגון טרמפיסטים אשר הוסעו ברכב הפוגע. נפגעים אלה זכאים לתבוע פיצוי מחברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב הפוגע בביטוח חובה במועד התאונה. במידה ולא ניתן לאתר את פרטי הרכב הפוגע או במידה ואותרו פרטי הרכב אולם הביטוח לא מכסה את השימוש אשר נעשה ברכב במועד התאונה מסיבות שונות דוגמת פוליסת הביטוח לא היתה בתוקף, נהג הרכב נהג ללא רישיון, נוסע ברכב נפגע בעקבות תאונת דרכים והוא לא ידע ולא היה אמור לדעת שלרכב שבו הוא נסע לא היה ביטוח חובה בתוקף, נהג נפגע בעקבות תאונת דרכים והוא לא ידע ולא היה אמור לדעת שלרכב לא היה ביטוח חובה בתוקף (בדרך כלל מדובר בעובד שנהג ברכב המעביד) או במקרה בו נהג הרכב נהג ללא רישיון בר תוקף רכב, נפגע על ידי נהג שחברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב שלו בביטוח חובה במועד התאונה נמצאת בהליך פירוק, נפגע שנפגע על ידי נהג שנהג בשכרות או תחת השפעת סמים, תוגש תביעה לקרנית- קרן לנפגעי פיצוי לתאונות דרכים, המשמשת תאגיד המפצה נפגעים אשר אינם יכולים לתבוע חברת ביטוח בתביעות מסוג זה. אחד מהתנאים לקבלת פיצוי מקרנית הוא מבחן "השקידה הסבירה". בתי המשפט קבעו כי אם הנפגע יכול היה ב"שקידה סבירה" להשיג את פרטי הרכב הפוגע ולא עשה זאת, אין הוא זכאי לפיצוי מקרנית. כגון: אם הנהג עצר והנפגע לא ביקש ממנו את פרטיו או היו עדי ראיה אולם הנפגע לא ביקש את פרטיהם, תביעתו של הנפגע עלולה להדחות בשל "חוסר שקידה סבירה". לעתים יש צורך להגיש תביעה גם נגד ביטוח לאומי באם התאונה הינה גם תאונת עבודה ו/או נגד חברות הביטוח מכח פוליסות ביטוח חיים ו/או ביטוח בריאות ו/או ביטוח סיעודי.

 

תאונות עבודה- חבות מעבידים

מלבד תביעה מול המוסד לביטוח לאומי ובהתאם לנסיבות התאונה קיימת לנפגע לעתים גם זכות תביעה מול חברת הביטוח אשר ביטחה את המעביד בביטוח חבות מעבידים במועד התאונה, בתביעה זו על הנפגע להוכיח כי המעביד התרשל ועקב רשלנותו נגרמה התאונה. קיים קשר ישיר בין התביעה במסגרת הביטוח הלאומי והתביעה כנגד המעביד במקרים של תאונות עבודה. התיישנות תביעות אלה הינה תוך 7 שנים ממועד התאונה.לעתים יש צורך להגיש תביעה גם נגד חברות הביטוח מכח פוליסות ביטוח חבות מעבידים או ביטוח חבות צד ג' ו/או ביטוח חיים ו/או ביטוח בריאות ו/או ביטוח סיעודי.

 

רשלנות ציבורית- חבות צד ג'

תביעה בגין רשלנות ברשות הרבים תוגש בדרך כלל נגד הגורם האחראי לנזק. לדוגמה: נפילה או פציעה במועדון ספורט, מועדון חברים, מתנ"ס, בית ספר, תנועת נוער, נפילה או פציעה בבית מלון, אכסניית נוער או בית הארחה, נפילה או פציעה בקניון, מרכז קניות, חנות, מסעדה, פאב, מוזיאון, אולם חתונות, גן חיות, אולם קולנוע, תיאטרון, פציעה בבריכת שחיה ציבורית או פרטית, פציעה ברחוב כתוצאה ממפגעים (בור ביוב פתוח, שכבת ביוב בולטת מהכביש, שבר בשפת המדרכה, רצפה רטובה, מדרגות לא תקינות, פסולת שהושארה ברחוב, העדר תאורת רחוב מספקת), פציעה בפארק מים, פארק שעשועים, מגרש משחקים וכיוצ"ב. על הגורם האחראי ו/או מפעיל המקום שבו התרחשה התאונה החובה למנוע מפגעים העלולים לסכן את הציבור ובמידה והתרשל זוהי עילה לתביעת פיצויים בגין נזקי גוף. התיישנות תביעות אלה הינה תוך 7 שנים ממועד התאונה.לעתים יש צורך להגיש תביעה גם נגד ביטוח לאומי באם התאונה הינה גם תאונת עבודה ו/או נגד חברות הביטוח מכח פוליסות ביטוח חיים ו/או ביטוח בריאות ו/או ביטוח סיעודי.